...Elgondolkodtat...

Ez a blog, azért jött létre, hogy aki ide téved, az informálódjon a környezetben, az állatok világában történt változásokról, infok, hírek.

Archívum

Friss topikok

Linkblog

Segítik egymást a csimpánzok?

2007.06.27. 13:00 | greenlife | Szólj hozzá!

Sokan úgy vélik, hogy csak az emberek képesek igazán önzetlen cselekedetekre. Német tudósok azonban kimutatták, hogy a csimpánzok is tesznek szívességeket nem rokon egyedeknek, még akkor is, ha nem kapnak ezekért semmilyen jutalmat vagy ellenszolgáltatást.

Felix Warneken munkatársaival a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézetben végzett kísérleteket. Egyikben – némi módosítással – megismételtek egy tavalyi vizsgálatot. Az eredeti tanulmány arról számolt be a Science folyóiratban, hogy a csimpánzok segítettek megtalálni az emberi gondozóik leejtett tollát. Ez a cselekedet semmilyen közvetlen előnnyel nem járt az állatok számára. A kutatók akkor azt a következtetést vonták le, hogy a csimpánzok azért segítettek, mert ismerték a gondozókat, és tőlük kapták az ennivalót.

Warneken csoportja most ismeretlen emberekkel ismételte meg a toll-leejtős kísérletet. Amint a PLoS Biology szakfolyóiratban beszámoltak róla, a csimpánzok mindig a segítést választották.


Add nekem azt a banánt!

A csoport egy másik kísérletet is végzett annak kiderítésére, vajon a csimpánzok egymással szemben is képesek-e önzetlenül viselkedni, ha esélye sincs a jutalomnak. Egy csimpánzt olyan szobába helyeztek, amelyben egy csukott ajtó néhány banánhoz vezetett. Az állat látta a banánt, de az ajtót nem tudta kinyitni.

Egy másik csimpánzt úgy helyeztek el, hogy ki tudta nyitni az ajtót, de nem látta a banánt. Amikor az első csimpánz igyekezett kinyitni az ajtót, a másik figyelte az erőlködését, és – noha nem tudta az igyekezet okát – meghúzta az ajtót nyitó láncot. A vizsgálatok során a csimpánzok az esetek majdnem 80 százalékában kisegítették erőlködő társukat, holott nem tudták, hogy ennivalóról van szó.

Warneken szerint ez az ügyes kísérleti elrendezés bizonyítja azt, amit korábban csak sejtettünk: a csimpánzok képesek önzetlenül segíteni társaiknak.

Fiatalok és kedvesek

Egy szintén a csimpánzok viselkedésével foglalkozó amerikai kutatónő, Joan Silk, a Los Angeles-i Californiai Egyetemről azonban úgy véli, ez a kísérlet talán még mindig nem bizonyítja az igazi önzetlenséget. Azon tűnődik, nincs-e valami különleges a kísérletben részt vevő csimpánzokban, és hogyan nevelték őket a befogásuk óta.

Azon is elgondolkodott, vajon a csimpánzok kora szerepet játszik-e viselkedésükben. Warneken csoportja fiatal csimpánzokat használt, és Silk szerint a csimpánzok idősebb korukban esetleg jobban megválogatják, kiknek segítenek.

Warneken azonban meg van győződve arról, hogy a kísérletei bizonyítékot szolgáltatnak a csimpánzok önzetlenségére. És ha a csimpánzok így viselkednek, akkor a mi fajunkban meglévő hajlam is mélyebben gyökerezik, mint korábban gondolták.

Forrás: National Geographic www.geographic.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://greenlife.blog.hu/api/trackback/id/tr72107021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása